Hypnoosi auttaa migreenipotilaita

Etelä-Pohjanmaa Keskiviikko 2.3.1994 teksti mmh

Hypnoosilla saadaan hyviä tuloksia migreenin hoidossa myös Seinäjoella. Hypnologi Kari Tuomaalalla on vuosittain kymmenkunta migreeniasiakasta, joista jokainen on saanut apua vaivoihinsa. Migreeni on osalta jopa poistunut kokonaan.

Kuusi vuotta päätoimisesti hypnologina työskennellyt Kari Tuomaala kertoo käyttävänsä normaalia rentoutusmenetelmää. Asiakkaan kanssa käydään läpi tilanteita, jotka ovat laukaisseet migreenin.

- Joillakin asiakkailla oireet ovet hyvin voimakkaita. He saattavat tuntea jopa neljän päivän ajan repiviä päänsärkyjä, valonarkuutta silmissä sekä oksentavat. Tuomaala ei pysty nimeämään mitään tyyppimigreenipotilasta. Hänellä on ollut asiakkaita murrosikäisistä eläkeikäisiin. Naisia on ollut miehiä enemmän. - Kokemusteni perusteella olen havainnut migreenin liittyvän vihan tunteiden patoutumiseen. Se on joillakin tiedostamatonta ja joillakin tiedostettua. Vihan kieltäminen aiheuttaa jännitystä.

Tuomaalan mukaan asiakkaille on tuonut apua jo 2-4 kerran hoito. Jokainen saa mukaansa rentoutumiskasetin kotihoitoa varten. Hypnoosia on käytetty Suomessa kivun hallintaan jo vuosisadan alusta lähtien, joten mistään kovin uudesta asiasta ei ole kysymys. Migreenistä kärsivät ovat osanneet hakeutua hypnoosihoitoon puskaradion avulla. Migrenistien keskuudessa tieto suusta suuhun kulkee tehokkaasti. - Yleensä migreenistä kärsivät ovat jo kokeilleet kaikkea muuta. Akupunktio on läpikäyty ja syöty huimia määriä särkylääkkeitä. Hypnoosi on tarjonnut yhden vaihtoehdon josta on lähdetty hakemaan apua. Vaikka hypnoosilla on saatu koko valtakunnassa hyviä tuloksia migreenin hoidossa, ei Tuomaalan mukaan voi vuorenvarmasti sanoa, että se auttaa kaikille. - Kun on kysymys psyykkeeseen liittyvistä oireista, ei mikään ole varmaa. Joku saattaa pitää kiinni migreenistään, koska hakee sen avulla huomiota. En kuitenkaan halua yleistää migreenipotilaista tällaisiksi tapauksiksi.

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.