Kaikki lähtee korvien välistä

ILKKA 13.6.1996 teksti Simo Nikula

Psyykkinen valmennus kiinnostaa enemmän kuin koskaan

- Valmennus on muuttunut viime vuosina todella paljon kokonaisvaltaisempaan suuntaan, mutta vieläkin psyykkisen puolen jutut ovat liiaksi taka-alalla, toteaa Kuortaneen valmennuskeskuksen johtaja Tapio Korjus.

Valmentajien kiinnostus psyykkisen puolen koulutukseen on yllättänyt Korjuksenkin. Pertti Veltto Virtasen ja Kari Tuomaalan vetämät Psyykkisen valmennuksen A-erikoisosan kurssit ovat olleet täysiä ja palaute suorastaan erinomaista:

- Kaikkien neljän vuoden kurssipalaute on ollut tosi hyvää ja se innostaa jatkamaan. Psyykkinen valmennus kuuluu kiinteänä Valmennuskeskuksemme toimintaan, Korjus toteaa.

Koulutus avannut silmiä

Asiantuntijoiden vetämät psyykkisen valmennuksen seminaariosat ovat Tapio Korjuksen mielestä herättäviä ja avanneet silmiä.

- Psyykkisen valmennuksen toteuttaminen käytännön valmennustyössä ei ole helppoa ja vielä on vähän, jotka sitä laaja-alaisesti käyttävät. Onneksi tietoa on jaettu ja sitä on siellä valmentajan takaraivossa, Tapio Korjus toteaa.

- Urheilijain olisi myös herättävä, sillä ellei vastaanottajapuolella ole aitoa kiinnostusta, on menetelmien toteuttaminen vaikeaa ja tehotonta.

T.Korjus ei hyväksy filosofi J.Puhakaisen mielipiteitä täysin yksipuolisesta valmennuslinjasta. - Kyllä nykyään pyritään ottamaan urheilija ihmisenä ja eri alojen asiantuntijoita käytetään huomattavasti enemmän kuin ennen. Myös oma valmennustyöni on muuttunut paljon tässä suhteessa.

Ällistyttävän helppo tarjota

- Ällistyttävän helppo ja hyvä tarjota, vaikka kurssilaisten tietämys psyykkisen valmennuksen eri osa-alueilla oli melko vähäinen, toteaa hypnologi ja NLP-terapeutti Kari Tuomaala, viimeisimmästä Kuortaneella päättyneestä A-valmennuksen erikoisosasta.

Kuortaneella mentiin läpi kaikki keinot rentoutuksesta, mielikuvaharjoitteluun, ajatusharjoituksiin, stressin hallintaan ja ihmissuhteisiin.

- Kyllä ne asiansa osaa. Tuomaala tekee vankan asiallista ja Virtanen iskee sekaan persoonallisen värikkään käytännön kuvan, kuvaa Tapio Korjus tehokaksikkoaan.

- Asiallinen kurssi. Herätti ajatuksia ja mielenkiintoa. Ellen toteuta juuri joukkuevalmennuksessa, niin ainakin omassa elämässä, totesi vaasalainen Veijo Virtanen tyytyväisenä Kuortaneen antiin. Virtanen kiinnostui psyykkisestä puolesta A:n yleisosalla:

- Saimme muutettua voima-nopeus opetustunnit psyykkisen valmennuksen tunneiksi. Tämän jälkeen voin jatkaa omaehtoisestikin, onhan paljon hyvää kirjallisuutta, joiden oppeja voi soveltaa.

Taitoa on mutta kantti ei kestä

- Tosi hyvä homma tämä psyykkisen valmennuksen kurssi. Tätä tarvitaan, sillä usein on niin, että taitoa on mutta kantti pettää, toteaa kauhavalainen P.Pohjoisaho.

Pohjoisahon oma repertuaari on melko laaja, ammunnasta lentopalloon ja suunnistukseen, urheiluhierojakurssinkin hän sai juuri päätökseen.

- Suunnistuksessa voi käyttää näitä taitoja totaalisesti hyväkseen, samoin ammunnassa ja lentopallossakin. Monet ovat hyvin harjoitelleita, mutta psyyken puoli klikkaa, vatsa saattaa mennä epäkuntoon ja sellaista.

- Huikean hyvä kurssi. Kari Tuomaala oli looginen ja kiinnostava ja Velton kommentit värittivät sopivasti. Kursseilla ei tullut kuolleita kohtia eikä kuivia kohtia ja ala alkoi kiinnostaa entistä enemmän, Pohjoisaho toteaa.

Pitää tuntea tarvitsevansa

- Kenellekään ei voi tyrkyttää rentoutusta niin kuin ei muutakaan valmennusta. Sitä pitää tuntea tarvitsevansa ja siihen pitää hakeutua oma-aloitteisesti, toteaa Kari Tuomaala, joka on hoidellut yksityisvastaanotollaan paljon eri urheilulajien urheilijoita.

- Moni saattaa ihmetellä mistä se kisajännitys johtuu. Esimerkiksi auditiivinen tyyppi voidaan opettaa sulkemaan ympäristön hälinä täisin.

- Kaikki henkisen puolen asiat voidaan konkretisoida ja korvien välissä olevia asioita voidaan käsitellä hyvinkin yksilöllisesti, toteaa Tuomaala vankan kokemuksensa pohjalla.

Sana hypnoosi voi olla eräille estävä kynnys henkisen valmennuksen opin hankintaan. Tuomaala haluaa madaltaa kynnystä: - Hypnoosi on yksi nimike esimerkiksi joogalle, rentoutukselle ja mielikuvaharjoittelulle.

Henkisen valmennuksen tasoissa ja laadussakin voi olla eroja, riippuen siitä, kuka metodeja on matkalla käsitellyt: - Monien itämaisten lajien perusta on enemmän henkinen, mutta kun ne tulevat usein USA:n kautta, karsiutuu niistä henkinen ja voima korostuu. Toisaalta on ollut ilo nähdä, että jopa joogaohjaajat ja judovalmentajat ovat tulleet oma-aloitteisesti kartuttamaan henkisen puolen juttuja, Tuomaala toteaa.

NIKU

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.