Psyykeestä apu tuloslamaan

ILKKA 28. huhtikuuta 1993 - teksti Simo Nikula

Koulutukseen kova tunku ja palaute pelkkää myönteistä

Tähän saakka lähes pelkästään fyysiseen puoleen keskittynyt urheiluvalmennus on vinhaa vauhtia muuttumassa, kun psyykkinen valmennus on viimein pääsemässä sille kuuluvaan arvoonsa. Kuortaneella järjestetty ensimmäinen psyykkisen valmennuksen A-lajiosa teki historiaa: - Jakso onnistui loistavasti. Osanottajiakin oli tulossa niin paljon, että piti karsia. Se on erittäin harvinaista, kertoo lajiosan vetäjä M.L e v o l a.

Kuortane tarjoaa lisää.

- Paras valmennuskurssi, jossa olen ollut mukana, erittäin mielenkiintoinen. Palaute pelkkää myönteistä ja lisää toivottiin, toteaa myös Kuortaneen valmennuskeskuksen johtaja T.K o r j u s. Psyykkisen valmennuksen tietoja hakivat Kuortaneelta erittäin monien eri lajien A-valmentajat. Ohjelmasta vastasi pääasiassa Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskuksen kaksikko Pertti "Velho" Virtanen ja Kari Tuomaala, edellinen teoriasta, jälkimmäinen käytännöstä.

- Ehdottomasti pyritään jatkamaan. Valmennuskeskuksemme pitää pystyä tarjoamaan tietopalvelu, sanoo T.Korjus ja kertoo suunnitelmistaan: - Virtanen suunnittelee kolmen tunnin pohjapaketin myös A:n yleisosalle, joka järjestetään toukokuussa Kuortaneella. Tulemme tarjoamaan ja tekemään myös psyykkisen suorituskyvyn testejä, joiden analysoinnin tekee Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus.

Lapualla heti käytäntöön

- Menin kurssille vähän "huuhaahei" -mielellä, että mitähän tässä tuleman pitää. Yllätyin täysin. Kurssi oli mielekkäin, millä olen 20 vuoden aikana ollut, toteaa L.Isosaari ja suosittelee psyykenpuolen opintoja kaikille valmentajille. Isosaari pani myös heti tuulemaan ja soveltaa oppeja Virkiän urheilukoulussa alle 12-vuotiaille.

- Alussa puolet nuorista ei tiennyt miten rentoudutaan. Jo kolmannella kerralla he alkoivat oppia ja osata. Nyt turha energian käyttö on jäänyt ja keskittyminen on parempaa. Samaa ohjelmaa voidaan käyttää koulussakin. Nyt muksut jo kaipaavat näitä harjoitteita, Isosaari toteaa.

Isojoen Taitovoimistelijat ovat olleet eräänlaisia psyykkisen valmennuksen pioneereja meillä. Myös Kuortaneen kurssilla A-valmentajat näkivät videon psyykkisen valmennuksen tahosta ITV:n toiminnassa. Se hämmästytti valmentaja Isosaaren: - Toivon lisää jatkossa. Olemme vasta ensimmäisellä porrastasanteella.

Olympiakomitea satsaa myös

- Myös Suomen Olympiakomitea käynnistää tänä keväänä psyykkisten tukitoimenpiteiden ohjelman lähinnä Lillehammerin mitaliehdokkaille ja myöhemmässä vaiheessa kaikille Lillehammerin ehdokkaille. Syksyllä käynnistyy uusi ohjelma tähtäimenä Atlanta -96 kisat, kertoo IK:n valmennuspäällikkö H.K a n t o l a. Kantolan mukaan tärkeintä on urheilijan lähtötilanteen selvittäminen. Harjoittelun turhat esteet pyritään poistamaan. Samalla myös selvitetään ao. henkilön tyyppi, onko hän ns. tsemppari, rajatapaus tai joku muu. Toiminnoista vastaa urheilupsykologian asiantuntija S.H e i n o. Psyykkisen valmennuksen merkitys on myös Kantolan mukaan "ratkaisevan tärkeä". Suomi on hänen mukaansa samalla lähtöviivalla kuin muut. - Se on asia, joka on valmentajan johdettavissa. Ei siihen voi psykologia ajatella.

"Vanhojen" asenne suurin este

'Nää on niin isoja miehiä, ei tuollainen humpuuki mene', totesi jääkiekkomaajoukkueen valmentaja P.Matikainen minulle, keskusteltuamme psyykkisestä valmennuksesta, toteaa koulutuspäällikkö psykologi Pertti 'Velho' Virtanen. Virtanen toteaakin nuorten valmentajien ja nuorten urheilijoiden olevan avoimempia ja vastaanottavaisempia, kun on kyse henkisen valmennuksen menetelmistä. 'Vanhaa koiraa on vaikea opettaa, asenteet ovat esteenä'.

Valmentajissa istuu lisäksi kateus. Pelätään jonkun tulevan reviirille. - Me olemme vain opettajina ja eräänlaisen työnohjaajan asemassa, toteaa Virtanen, jolle, samoin kuin Kari Tuomaalalle Kuortaneen neljän päivän kurssi oli suuri haaste.

- Kyselyjä ja pyyntöjä eri suuntiin on paljon, sekä joukkueita ja yksittäisiä urheilijoita, toteaa johtaja Kari Tuomaala.

Uutta halutaan

'Velho' Virtanen on juuri tullut Ylläkseltä, jossa hän oli maamme parhaiden freestylehiihtäjien kanssa. Oto -työsopimus liiton kanssa jatkuu Lillehammerin kisoihin saakka. - Opastan heitä henkilökohtaisesti ja ryhmänä.

Valtavan innostunut vastaanotto. Nyt pitäisi vaan olla enemmän aikaa, kun joka suunnalle pyydetään. Kun huippu-urheilijat ottavat yhteyttä, heidän motiivinsa on saada 'jotakin uutta' valmennukseen, Virtanen toteaa.

Virtasen linja on ehkä hieman syvempi ja ns. henkisempi kuin muiden, mutta hänellä on siihen vankat perusteet: - Psyykkinen valmennus ei saa olla liikaa kiinni numeroissa ja mittauksissa…

Suomen ykkösguruksi noussut Virtanen on yhteiskuntatieteiden maisteri, psykologi ja hypnologi. Parhaillaan hän tekee lisensiaattityötä suomalaisugrilaisista piilotajunnan voimista, tunteista, suggestioista ja tabu-käsitteistä, työnimellä 'Sammon psykologia'.

- Virtasen ja Tuomaalan kaltaisia tarvitaan. Psyykkinen valmennus on Suomessa lapsen kengissä, toteaa myös T.Korjus.

NIKU

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.