HYPNOOSI sopii moneen

ILKKA Lauantai 14. joulukuuta 1991 - N:o 336 teksti Simo Nikula

Monesta tuntuu uskomattomalle, että hypnoosilla voidaan vaikuttaa jopa aineenvaihduntaan. Totesin sen lomalla ollessani. Kun vatsan toiminta ei ollut normaali, kuuntelin kasetin yhden kerran ja se auttoi heti., kertoo Maija, 32. Kokkolasta.

Maijan ongelma on ollut ylipaino. Pulla, karkit ja suklaat nostivat himon, jota ei voinut vastustaa. Hän sai avun Seinäjoen Hypnoositerapia Keskuksesta. Muutama käynti hypnologi Kari Tuomaalan luona poisti himon. Maija on ollut jo vuoden päivät 20 kiloa kevyempi ja elämä tuntuu elämisen arvoiselta.

-Sain mukaani henkilökohtaisen äänitteen, kasetin, joka korvaa osan hoito-ohjelmaa, mutta en ole tarvinnut kuunnella sitä kuin 4-5 kertaa, Maija toteaa.

Ennen hypnoosihoitoon menoa Maija kertoo kokeilleensa kaikkea mahdollista; kolme eri kertaa painonvartijoissa "turhan takia" omin konstein hän laihdutti joskus jopa 20 kiloa, mutta paino nousi aina takaisin. Nyt paino pysyy kurissa, sillä hänet on ohjelmoitu ihannepainoonsa.

- Laskemme etukäteen ihannepainon, johon lasku luontevasti jää. Laihdutus tapahtuu ns. elimistön ehdoilla niin, että se ei koe shokkia, 4,8% kokonaispainosta kuukaudessa on sopiva, eli n. kilo per viikko, kertoo hypnologi Kari Tuomaala.

Ikivanha hoitomuoto

Hypnoosin historia alkanee egyptologi, Ebesin löydöstä. Hän löysi Thebestä papyruskäärön joka oli kirjoitettu 1552 eKr. teksti sisälsi käytännöllisiä ohjeita hypnoosikäsittelyyn. Kunnia hypnoosin keksimisestä tai ainakin jälleen löytämisestä Euroopassa kuuluu Itävaltalaiselle lääkärille Franz Anton Mesmerille (1734-1815), joka kuitenkin kollegojensa toimesta tuomittiin humpuukimieheksi. Mesmer karkotettiin maasta. Hän kuoli ja haudattiin ilman kunnianosoituksia.

Suomalaisista hypnoterapeuteista tunnetuimpia on 1919 syntynyt helsinkiläinen L.Hildén, jolla on takanaan lähes 80 000 hypnoosi-induktion kokemus. L.Hildén on vuonna 1959 perustetun Tieteellisen Hypnoosiyhdistyksen perustajajäsen. Tänään yhdistyksessä on reilut 60 jäsentä: -60-luvulla hypnoosi koki Suomessa jonkinlaisen renesanssin. Tänään sairaaloissa on tässä suhteessa käynyt melkoinen kato. Yksityislääkäreissä on enemmän hypnoosia käyttäviä. Se on aikaa viepää hommaa, sanoo L.Hildén. Hänen mukaansa psykologit ja psykiatrit, joiden käyttöön hypnoosi erinomaisesti sopisi, käyttävät sitä aivan liian vähän. "Epäluuloinen suhtautuminen hypnoosiin on historiallinen juttu. hyvää asiaa on käytetty joskus vääriin tarkoituksiin, sanoo terveydenhuoltoalan suunnittelija H.Kahra Tampereen yliopistosta. Myös kirkko on tuominnut hypnoosin joskus saatanallisena.

Psykologi M.Tenkku on yksi henkilö, joka suunnittelee pidempää 1-vuotista hypnoositerapiakoulutusta Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa. Hän on osallistunut hypnoositerapiakoulutukseen opettajana ja tuntee alan.

Ei kannata vähätellä

"Oikein käytettynä hypnoosi on vaaraton ja miellyttävä" toteaa lääketieteen tohtori Claes Cedercreuz kirjassaan Parantava hypnoosi. Tri Cedercreuz kirjoittaa 10 000 hypnoosin kokemuksella. Hänen mukaansa lähes kaikkien lääketieteen eri alojen piirissä on sairaustiloja, joita voidaan menestyksellisesti hoitaa hypnoosilla. "Miksi lääkäri, joka hoitaa kroonista tilaa jatkuvalla lääkehoidolla, pitää hypnoositerapiaa vähäarvoisena, koska ei aina saavuta pysyviä tuloksia?"

Valvetilan ja unen välimuoto

Hypnologi Kari Tuomaalan mukaan hypnoosi on hyvin luonnollinen olotila, valvetilan ja unen välimuoto, ei mikään taikatemppu tai muu huuhaa. Kaiken lisäksi asiantuntijan käsissä hyvin turvallinen hoitomuoto. "Sukupuolella, iällä tai älykkyydellä ei ole hypnoosialttiuden kanssa mitään tekemistä. Nykyinen hypnoositutkimus on sitovasti pystynyt todistamaan, että hypnoosin muodostumisessa tahdolla ei ole minkäänlaista osuutta, eikä siihen minkäänlainen voima. "Tärkeintä on motivaatio, eli vastaanottajan halu. Kaikki on viime kädessä itsehypnoosia. Tässä tiedostamattomalla sielunelämällä on ratkaiseva asema. Nyrkkisääntönä voidaankin sanoa; hypnoosi onnistuu parhaiten jos sekä tietoinen, että tiedostamaton osa hyväksyy hypnoosin, Tuomaala kertoo. Suggestio ja alttiussuggestiolle liittyy erottamattomasti hypnoosiin. Suggestioalttiudella on siis ihmisten kesken suuriakin eroja. Aivopesulla ja terapiassa käytetyllä hypnoosilla ei ole mitään yhteistä teoriassa eikä käytännössä.

Oire kitketään alitajunnasta

Hypnologi Kari Tuomaalan tekemän hoidon kesto on noin 30-40 minuuttia. Siihen sisältyy ns. vaivuttaminen, hoito ja herättäminen. "Ensimmäisen käynnin pituus on noin tunti. Siinä selvitetään ongelman laatu ja kokeillaan tulevan hoidon menetelmää. Viikon kuluttua aletaan varsinainen hoito. Hypnoosiin vaivuttamiseen riittää muutama kymmenen sekuntia. Herättämisen pyrin tekemään rauhalliseksi ja hitaaksi, jotta elimistön toiminnat normalisoituvat, siis kehon ehdoilla.

"Oire kitketään alitajunnasta lopullisesti pois, eli hoidossa lähdetään siitä, että se ei ole mikään väliaikainen ratkaisu, Tuomaala sanoo. Tuomaalan varauskirja on pitkälle täynnä. Asiakkaita ja ongelmia riittää: paniikkihäiriöt, kahvikuppineuroosi, loppuun palaminen, sosiaaliset jännitystilat ja niistä aiheutuneet kivut ja säryt, stressiniska, vatsaoireet, haluttomuus, uniongelmat, ylipaino, erilaiset peli- ym. himot jne. Vastaanotolla käy paljon 3-vuorotyöläisiä, myös urheilijat ovat löytämässä hypnoosihoidosta apua erilaisiin vaivoihin. Samoin taiteilijat, esiintyjät, artistit ja puhujat.

"Hypnoosi on erittäin monikäyttöinen. Sillä on voitu tehdä esimerkiksi johtajatason asiakkaalle ns. hallitun alkoholinkäytön raja. Aineenvaihduntakin saadaan toimimaan kuin kello. Asiakas käy Tuomaalan vastaanotolla 4-8 kertaa, ongelmasta riippuen. Lisäksi hän saa henkilökohtaisen kasetin, joka korvaa hoitokertoja. Tuomaalan nuorimmat asiakkaat ovat olleet 4-5-vuotiaita lapsia. He ovat vastaanottavaisia ja vaipuvat helposti hypnoosiin.

"Noin 60%:lle asiakaista tämä on viimeinen keino, toteaa Tuomaala.

Paranemistuloksia

Tupakanpolton lopettamisessa hypnoosilla on päästy peräti 82 %:n onnistumisprosenttiin (Crasilneck ja Hall USA). Eräässä seurannassa (Watkins USA) todettiin, että vielä puolen vuoden jälkeen 62 % tutkimukseen osallistuneista ei ollut alkanut polttamaan. Syylien paranemisessa on päästy 60-70 %:n tuloksiin. Myös kohdun limakalvon hoidossa on saatu hyviä tuloksia. Nikotuksessa, kroonisessa, on saanut avun 75 %, korvien soimisessa noin 50 %. Kivun ja tuskien on 70-80 % potilaista saanut apua. "Vaikka hypnoosi ei olekaan mikään ihmelääke, ovat sillä aikaan saadut paranemistulokset erittäin merkittäviä. Hypnoosin arvo terapiassa sekä yksin, että muiden hoitomuotojen rinnalla tunnustetaan nykyään yhä laajemmalti, toteaa hypnologi L.Hildén.

Pelihimo pois

"Kahdeksan vuoden ajan minä niitä Ässä-arpoja revin, viime vuonna ainakin 100 000 markan edestä. Se himo oli viedä minut tuhoon." Kertoo Vaasalainen Anne, joka pääsi hypnoosihoidolla eroon kalliista himostaan. Annen tilanne oli tavallista inhottavampi, sillä hänellä on kioski jossa myydään arpoja: - Oli tunne kuin alkoholistilla viinakaupassa. Olin kyllä kertonut ystävillenikin pelihimostani ja sitä oli koetettu kaikin keinoin poistaa, mutta ei apua. Aina kun arpoja tuli liikkeeseen uusi satsi, niin sorruin.

Anne kävi kolme kertaa hypnologi Kari Tuomaalan vastaanotolla: - Jo ensimmäinen kerta auttoi. Tietenkin itse halusin sen loppuvan. Panin itseni seinää vasten. Nyt olen ollut koko tämän vuoden repimättä. Ihmeellinen olo. En osaa kaivata arpoja. Aivan kuin tupakan poltto. Ei osaa kaivat ellei ole tupakoinut.

Annen mielestä hänen ongelmansa oli ihan verrattavissa heroiinin käyttöön. Hän ei piilotellut ongelmaansa, mutta monet piilottelevat:

- Ongelma on hyvin yleinen. Vanhukset pelaavat vähät rahansa. erilaiset hedelmäpelit näyttävät olevan tuhoisia. Oma lukunsa on alkoholi ja huumeet. kuinka monta itsemurhaa estettäisiinkään, jos ihmiset osaisivat ja haluaisivat hakea apua oikeasta paikasta. Minä itse menisin heti uudelleen hoitoon, ellei tämä lopullisesta auttaisi, kehuu Anne hypnoositerapiaa.

"Ei tule viina mieleenkään"

Kemiläinen Arto, 26, elämä oli ajautua täysin umpikujaan vuosia jatkuneen alkoholin maistelun takia. - Tuli pää vastaan. Tajusin että jotain on tehtävä, kertoo muutaman hypnoosihoidon Kari Tuomaalan luona saanut Arto.

- Uskon, että hypnoosilla oli ratkaiseva merkitys. Se oli kerrasta poikki, eli auttoi 100 %:sesti. Kasettiakaan en ole juuri tarvinnut kuunnella.

Arto on toiminut muutenkin niin kuin tässä tapauksessa pitää. Hän ei ole kiertänyt, eikä karttanut "kosteita" paikkoja: - Olen käynyt istumassa ja katsomassa kantapaikassa. Tilasin jäävettä ja oikein tuntui hyvältä katsella sitä remuporukkaa. Ei tule mieleenkään, että voisin itse juoda, se ei maistu. Olo on huomattavasti parempi. Olen suositellut hypnoosihoitoa monelle, mutta siihen pitää olla itsellä tosi halu.

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.