Suggestiolla solakaksi

KOTILÄÄKÄRI 1 / 09 teksti: Anu Holopainen

Monelle ruoka ei ole pelkkää vatsantäytettä, vaan siihen liittyy voimakkaasti myös tunne-elämä. Herkuilla voidaan lohduttaa tai palkita itseään, vaikka ei olisi edes nälkä. Herkuttelu voi olla myös vain opittu tapa.
"Väärin syöminenkin perustuu eräänlaiseen itsesuggestioon", sanoo hypnoterapeutti Kari Tuomaala. "Monilla on sen tyyppisiä hokemia kuin 'En kestä, jos en saa nyt suklaata!'. Kun näitä toistaa tarpeeksi, alkaa itsekin uskoa ne todeksi."
Hypnoterapian avulla uudet tavat ohjelmoidaan vanhojen päälle. Hypnoosissa ihminen on omaksuvimmillaan, vaikka onkin täysin tietoinen ympäristöstään.
Ensin luodaan keskustelemalla terve, selkeä pohja syömiselle, ja sen jälkeen suggestiot annetaan hypnoosissa.
"Yleensä kolme hoitokertaa riittää", Kari Tuomaala kertoo. "Uusien tapojen sisäistäminen vaatii kuitenkin toistoa, joten teen asiakkaalle myös cd:n, jota kuunnellaan hoidon päätyttyä kotona."

Hypnoosissa voidaan käyttää pitkiä suggestioita, kun ihminen voi rentoutuessaan keskittyä ajatusten ja mielikuvien luomiseen. Ihminen voi antaa itsekin suggestioita itselleen, tällöin käytetään pelkistettyjä lauseita, kuten "Syön vain, jos on nälkä". Suggestion voima perustuu aina
toistoon, joten itsesuggestiolausetta tulee toistaa riittävän usein ja pitkään.

Asiantuntijana
hypnoterapeutti Kari Tuomaala
Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus Oy.

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.