Pertti "Veltto" Virtanen

Pertti "Veltto" Virtanen

yhteiskuntatieteilijä, yhteiskuntatieteiden maisteri, psykologi, hypnoterapeutti

Pertin "Veltto" -nimitys juontaa juurensa hänen kouluajoiltaan, jolloin jääkiekkoa aktiivisesti pelatessaan kaverit nimittivät hänet veltoksi "kumimaisen notkealta" näyttävän jäällä liikkumisen seurauksena. Hämeessä, mistä Pertti on kotoisin, veltto tarkoittaa rentoa ja rennosti asioihin suhtautuvaa. Velttona hänet useimmat tuntevat tänäkin päivänä, mutta näihin psyykkaustehtäviin tultuaan 90-luvun alussa, häntä on yleisesti alettu kutsua VELHOKSI.

Virtanen aloitti opintonsa Tampereen yhteiskuntatieteellisessä vuonna -73, kiitos pääsy- ja soveltuvuuskokeiden, ja valmistui vuonna -79 toimittuaan koko opiskeluaikansa muusikkona kokoonpanoissa Virtanen ja HeRu eli Hengellis-Ruumiillinen orkesteri. Omistautumisesta musiikille kertoo myös vuoteen -81 mennessä julkaistut kahdeksan LP:tä.

Siviilipalvelus avasi tien työelämään, kun vastavalmistunut psykologi pääsi oman alansa hommiin Lohjalle, Paloniemen mielisairaalaan. Lähtö Tampereelta kannatti, kun vaihtoehtona olisi voinut olla lakanapyykkärin pesti keskussairaalassa. Jo 70-luvun puolella Virtanen piti esitelmiä reichilaisuuteen perustuvasta seksuaalipsykologiasta ja leimautuikin liian yksipuolisesti seksuaalipsykologiksi ja lähti täten laajentamaan ajatteluaan monipuolisempaan suuntaan. Psykologiksi valmistumisen lisäksi hän halusi laajentaa tietämystään psykologiasta ennen kaikkea ns. syvyyspsykologian ja ihmisen henkiseen kasvuun liittyvän transpersoonallisen psykologian alueella. Samalla soveltaen syventäviä psykologian opintojaan myös henkiseen valmennukseen ja yleensäkin ihmisen syvempään kehityspsykologiaan.

Vuosina 1984-1990 Virtanen toimi Vaasan läänintaiteilijana ja alkoi loppuaikoina työskennellä terapeuttina mm. kaksikielisellä vastaanotollaan Vaasassa 90-luvun alussa ystävänsä Kari Tuomaalan kanssa yhdessä perustamassaan terapia yrityksessä, jonka koulutuspäällikkönä Virtanen psykovalmennuksen osalta nykyään toimii.

Ollut myös Tampereen yliopiston näyttelijänvalmistuslaitoksen psykologina vuosina 1991-95

Urheilupsykologian maailmaan Virtasen vetäisi yhteistyö Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskuksen koulutuspäällikkönä työskennellessään Kuortaneen Urheiluopistolla. Tällöin alkoivat freestylen MM- ja Olympiajoukkueen psyykkisen valmennuksen johtotehtävät (Nagano) 1992-1998. Sittemmin yrityksemme koulutuspäällikköä ovat työllistäneet useammat projektit, joista esille tuli mm. Suomen mäkimiesten MM- ja Olympiajoukkue 1993-1995 henkinen valmennus, maratonin EM-joukkue 1994, jousiammunnan MM- ja Olympiajoukkue 1993-1995, Kohtia Atlantaa-projekti (olympiajoukkueen OTO-psykologi) 1993, Liiga-Ilves (SM-liiga) 1994, AKK:n psykologileireillä psyykattavina ollut mm. myös Kimi Räikkönen ja Sanna Pinola.

Henkilöpsyykattaviin kuuluu mm. Jousiampuja Jari Lipponen 1993-1997, maratoonari Harri Hänninen 1994>, kilpa-autoilija Risto Virtanen (Formula 3000-sarja Japanissa) 1996>, keilaaja Kimmo Lehtonen (mm. MM-hopeaa 1999 Abu Dhabi) 1997>, ralliautoilija Jussi Välimäki

Virtanen kuuluu Suomen Urheilupsykologeihin (vuodesta 1993 alkaen) ja käyttää menetelminään hypnoosia, rentouttamista ja mielikuvaharjoittelua, joista jälkimmäistä etenkin kokonaiskoordinaatiota vaativissa lajeissa. Kaiken A:na ja O:na hän pitää palautumiskykyä: urheilijan on rentoutumisen kautta opittava avaamaan itsensä ja näin hävittämään käytetty energia, jonka tilalle mielikuvaharjoittelun avulla tuodaan uutta "virtaa". Myöskään itsetunnon kohentamisen merkitystä lajin kuin lajin valmentamisessa ei sovi unohtaa.

Henkinen valmennus, psyykkaaminen, on Virtasen mukaan menetelmiltään yksinkertaista mutta varmuutta vaativaa. Oma karisma äänensävystä lähtien ratkaisee. On myös muistettava, ettei jokainen terapeutti sovi jokaiselle asiakkaalle, ja päinvastoin. Velhon mielenkiinnonkohteena ovat erityisesti nuoret urheilijat. Käytännöntyössä tapahtuvan harjaantumisen ohella alalle on mahdollista saada Tieteellisen Hypnoosin järjestämää koulutusta, jonka jäsen hän itse on (vuodesta 1998 alkaen).

Kouluttanut eri alojen ihmisiä yli 20 vuotta aina itsensä kehittämisestä ja urheilupsykologiasta johtamiseen ja työnpsykologiaan.

Yhteistyötä näissä asioissa hän toteuttaa mm. seuraavien yritysten kanssa. Sonera, Suomen Posti, Nike Finland, UPM Kymmene, ICL, ABB, Nokian Renkaat, Diacaon, Meira Nova, Hästens, Restel-Hotellit, S-Hotellit, MTV 3, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva, Suomen MSD Oy, Fazer Leipomot, Kone Oy, Osuuspankki, Tampereen Kaupunki, Suomen Pysäköinnin valvojat, Bong Suomi Oy, Tamfelt Oyj, AX-Konsultit Oy, Sysopen Oyj, Tamglass Ltd Oy, VR Oy,…

Yhdistys ja järjestökoulutusta mm.: OAJ, Kuntaliitto, HRHL, Suomen jalkinetyöntekijäin liitto, Tehy,…

Vierailevana luennoitsijana Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa sekä mm. Tukholmassa, Tartossa ja Tallinnassa.

Hänen mielestään psykologit ovat antaneet liikaa valtaa ammattitaidottomille "piirtoheitinkalvorahastajille".
Psykologien asiantuntemusta mielen ammattilaisina hän korostaa myös verratessaan ammattikuntaa psykiatreihin, kemian ja lääketieteen osaajiin: psykologin osuus on tärkeä nimenomaan parantavassa ja ehkäisevässä työssä, lääkäri taas hoitaa usein likaisen työn, kun mitään ei enää ole tehtävissä. Sen sijaan psykiatrien ja psykologien väliseen arvotaisteluun ja esimieskysymykseen hän ei halua puuttua. Ainoastaan ammattitaidolla on merkitystä.

Raakaa kritiikkiä saa osakseen taannoisen hallituksen avohoitoratkaisu, joka tyhjensi sairaalat ja jätti ihmiset heitteille. Suurena epäkohtana hän näkee myös arvonlisäveron, joka rokottaa säälittä psykologeja, jotka eivät toimi lääkärin alaisuudessa, sekä hävittää tai vetää harmaan talouden puolelle vaihtoehtoterapiat, joista saattaisi olla merkittävää apua kuntoutusprosessissa.

Arvonlisäveron poistaminen ja psykologien ammattikunnan profiilin nostaminen ovat kysymyksiä, joissa Virtanen on valmis heittämään haasteen Psykologiliitolle ja opiskelijoille. Näin sanoo Tampereella Vuoden Terapeutiksi vuonna 2000 valittu Pertti Virtanen.

Poliittisesti hän on ollut aina Asioihin sitoutunut mutta poliittisesti sitoutumaton. Kokemuksenaan on Presidenttiehdokkuus 1994 (lähes satatuhatta ääntä). Kansanedustaja 1995-99. Tampereen kaupungin valtuustossa 2000-2004. Valtuuston II varapuheenjohtaja ensimmäisen kauden mutta eduskuntavaalien tähden jättäytyi enää Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäseneksi. Ollut myös Tampereen ylioppilaskunnan valtuustossa 1976-78. Poliittista näkemystä ja kokemusta siis on.

Lauluntekijä ja taiteilija Juice Leskinen arvioi Velttoa aikanaan presidenttiehdokkaana Hymy-lehdessä 1/94 seuraavasti: "Virtanen, Pertti. Presidenttiehdokas, psykologi. Joukon kummajainen, erottuu ehdottomasti edukseen. Toiminut sekä rockin että urheilun saroilla, mutta omaksunut huonosti yhteiskuntaa leimaavan perseenuolentamenttaliteetin. Älykäs ja herkkä individualisti. Puheen muoto on huolimaton mutta sisältö täyttä tavaraa. Virkistäviä ajatuksia, uusia tuulia, mutta myös kommunikaatiovaikeuksia poliittisten toimittajien kanssa; tätä toimittajat saisivat hävetä. Omistaa valmiiksi samanlaiset viikset kuin eduskunnan edessä jököttävät presidentit. Siitä outo veikko että kaikki ajatukset eivät mahdu yhteen lauseeseen."

Kirjallinen tuotanto: Vähämarxismus 1978, Ehyeksi ihmiseksi (yksi kirjoittajista) 1984, Itsetuntoon syyhyyn, puskun ja jumin kautta 1994, Helkavirsiä III 1995, Murrosihminen 1998, Vuodet graniittikaltereiden takana 2001. Tekeillä väitöskirja "Suomalaisen mielen ja kielen toiminnallinen psykologia" (Tarkempaa tietoa kirjoista).

Oppi-isistään Virtanen nostaa ensimmäisenä esiin Nietzschen, jota hän pitää syvyys- ja eksistentiaalipsykologian isänä ja anniltaan huomattavasti Freudia monipuolisempana. Virtanen hylkää perinteisen psykoanalyysin ja uskoo sen sijaan jungilaistyyliseen synkronistis-synteettiseen suuntaukseen ja arvostaa myös Maslowin kokonaisvaltaista otetta ihmiseen. "Maslowilla on paljon muutakin annettavaa kuin typerä tarvehierarkia", sanoo Virtanen. Edellisten lisäksi Reichin opeilla on ollut suuri vaikutus Virtaseen ja hänen käytännön työhönsä.

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.