Hypnoosi voi olla ratkaisu tunne-elämän solmuihin

Ykköset! 12.10.2006 N:o 41 teksti Taisto Järvinen

- Jos jännität sosiaalisissa tilanteissa, haluat eroon tupakoinnista, huonosta itsetunnosta, vääristä ruokailutottumuksista tai hammaslääkäripelosta, hypnoosi voi olla varteenotettava vaihtoehto avuksesi. Sanoo Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus Oy:ssä toimiva hypnoterapeutti Kari Tuomaala.

Televisio-ohjelmissa hypnotisoidut ihmiset voivat olla naurun aihe, samaan aikaan kun toisaalla hypnoosia käytetään vakavasti otettavana apuvälineenä ihmisten auttamiseksi. Viimeiset vuodet se on noussut nopeasti tavoittelemaan sille kuuluvaa asemaa tehokkaana ja monipuolisena hoitona myös lääketieteessä. Kiitos tästä kuuluu nykyisille tutkimusmenetelmille, joiden avulla voidaan "mieltä" tarkastella aivan uusilta suunnilta. Tekniikan kehityksen seurauksena syntyneen uuden tieteenalan, kognitiivisen neurotieteen myötä, tieteellinen mielenkiinto tajunnan ilmiöihin on jälleen herännyt. Hypnoosin tehosta on näin tehdyissä kliinisen lääketieteen tutkimuksissa saatu vahvaa tutkimuksiin perustuvaa näyttöä.

Kari Tuomaalalla on yli kahdenkymmenen vuoden käytännön kokemus hypnoosin käytöstä. Tuomaala on alansa ainoita täysammattilaisia koko suomessa, josta johtuen vastaanotolle tulevia, kuluvan viikon varauskirjassa on lähipaikkakuntien lisäksi niin Rovaniemeltä, Tohmajärveltä kuin Kankaanpäästäkin.

- Valtaosa asiakkaiksi tulevista tulevat jo vastaanotollani käyneiden asiakkaiden suosittelemina, joka kertonee siitä, että ilmeisesti työssä on onnistuttu.

Mihin apua ?

- Jos aiemmin suurin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy oli tuki- ja liikuntaelinsairaudet niin nykyään jo pitkään syynä ovat olleet mielenterveysongelmat. Liiallinen työtaakka mutta myös työttömyys, voivat ajaa ihmisen kuin ihmisen henkisesti loppuun.

- Näiden seurauksena, ihmiset kärsivät mm. itsetunto-ongelmista, erilaisista peloista, jännityksistä, unettomuudesta, stressistä jne. Elämänhallinta tuntuu romahtavan ja koetaan hallitsemattomuuden aiheuttamaa ahdistuneisuutta ja kyvyttömyyttä. Selviytyminen kaikesta tuntuu epävarmalta, sanoo Tuomaala.

Ongelmia pyritään helposti korjaamaan tavoilla, jotka saattavat johtaa ojasta allikkoon. Ajaudutaan käyttämään alkoholia unilääkkeeksi ja stressin helpottajaksi. Syödään ja herkutellaan tyytymätöntä ja masentunutta olo helpottaaksemme ja sitten lihotaan. Tupakoidaan runsaammin. Ajaudutaan erilaisten mielialalääkkeiden suhteen kierteisiin ja riippuvaisiksi.

- Tällaiset em. ongelmat ovat juuri ominta aluetta hypnoosilla hoidettaviksi.

- Elämän pyörteissä myös erilaiset kauempana menneisyydessä koetut negatiiviset tai traumaattiset elämäntilanteet ja tapahtumat saattavat nostaa uudelleen päätään, tiedostamattomalla tasolla. Eli henkilö saattaa kokea ahdistuneisuutta, muistamatta tai ymmärtämättä mihin tämä ahdistus voisi liittyä. Nykytilanne elämässään kun puitteiltaan saattaa olla ihan kunnossa. Näitä tapahtumia voidaan hypnoosin avulla, tarpeen vaatiessa muistaa ja käsitellä, sanoo Kari Tuomaala.

Hoitotilanteessa asiakas ja auttaja tutustuvat ensi toisiinsa keskustelemalla. Asiakkaalla on lähes poikkeuksetta ennakkoasenteita, pelkoja ja häpeän tunteita, joita terapeutti pyrkii kumoamaan ja luomaan turvallisen sekä miellyttävän ilmapiirin mieleen.

- Keskustelun jälkeen asiakas siirtyy lepoasentoon, jolloin asiakas vaivutetaan hypnoosiin. Hypnoosiin vaipuminen ja sen kokeminen ovat yksilöllisiä kokemuksia. Asiakas ei aina ensi kerralla vaivu erityisen syvään tilaan, joskaan erityisen syvän tilan saavuttaminen ei ole mikään edellytys hypnoosityöskentelyn tuloksellisuuden kannalta. Asiakkaan motivaatiolla on erityisen tärkeä osa kaikessa.

Tuomaala selvittää, että hypnoosi ei ole unta, se on eräänlaista saumatonta vuorovaikutusta terapeutin ja asiakkaan välillä. Terapeutti puhuu rauhallisella äänellä asiakkaan sulautuessa puhuttuihin lausumiin ”sisään”. Puhutut asiat puolestaan terapeutti muotoilee alkukeskusteluissa asiakkaan kanssa käydyistä tavoitteista, ongelman korjaamiseksi.

Hypnoosi on erityisen turvallinen, ammattilaisen ohjauksessa ja sopii niin nuorille kuin vanhemmille. Ongelmat kun ovat samankaltaiset ihmisistä ja asemasta riippumatta.

Hypnoosi ei ole kestoltaan verrattavissa vuosia kestäviin psykoterapioihin. – Keskimääräiset hoitokerrat kun ovat viidestä kymmeneen. Toteaa puolestaan keskuksen psykoterapeuttisista terapioista vastaava psykologi, hypnoterapeutti Pertti Virtanen. Hän on toiminut jo toistakymmentä vuotta jäsenenä Tieteellinen Hypnoosiyhdistys ry:ssä, jonka pääasiallisia jäseniä ovat hypnoosia työvälineenä työssään käyttävät lääkärit, psykiatrit ja psykologit. Virtanen ja Tuomaala käyttävät hypnoosia lisäksi myös urheilijoiden ja joukkueiden psyykkisessä valmennuksessa.

Hypnoosi ei siis ole mikään taikatemppu tai suoranainen oikotie onneen, mutta jokainen meistä voi kehittyä sen avulla henkisesti, voittaa mörkönsä ja jakaa taakkansa.

© Suomen Suomen Hypnoosi- ja Psykovalmennus Keskus. Kaikki oikeudet pidätetään.